Kreatywna zabawa, która zajmie was w długi, bez (niemalże) żadnych nakładów finansowych? Znamy sposób – masa solna! Chyba każdy choć raz w życiu próbował coś z niej ulepić, a możliwości są praktycznie nieograniczone. Jak się robi masę solną? Podsuwamy wam sprawdzony przepis. Do dzieła!
Masa solna: przepis podstawowy
Najprawdopodobniej nawet nie będziecie musieli iść do sklepu. Składniki zapewne macie w domu, a potrzebne będą: mąka (pszenna, biała), sól oraz woda.
Masa solna: proporcje
Przede wszystkim: w przypadku mąki i soli zawsze stosujcie proporcje 1 do 1 (choć niektóre przepisy podają również 2 do 1), a więc na jedną szklankę mąki będziecie potrzebować szklanki soli. Wody dodajcie tyle, aby otrzymać zbitą masę, czyli około połowy szklanki.
Mąkę i sól wsypcie do głębokiej miski, wymieszajcie i zacznijcie dolewać wody (trzeba to robić stopniowo). Następnie ciasto należy zagniatać na desce lub stolnicy, tak długo, aż powstanie lepka, plastyczna masa. To najprostszy przepis na masę solną, który zawsze się sprawdza.
Do podstawowego przepisu możecie dodać przyprawy, na przykład cynamon, kakao lub kurkumę – uzyskacie w ten sposób ciekawe kolory. Innym rozwiązaniem będzie dorzucenie barwników spożywczych lub bardzo drobno zmielonego brokatu.