Aktualności

Państwowy Fundusz Rehabilitacji Osób Niepełnosprawnych realizuje projekt pn. „System Obsługi Wsparcia finansowanego ze środków PFRON”, mający na celu usprawnienie procesu aplikowania o środki PFRON za pomocą ogólnopolskiego systemu informatycznego SOW . Dzięki temu projektowi pozyskaliśmy dla naszych Seniorów urządzenia mobilne. Tablety te, są wzbogacone o stosowne oprogramowanie i specjalistyczny informator, dzięki którym, nasi podopieczni będą mogli dowiedzieć się, jakie są  możliwości składania wniosków, a także jak składać dokumenty drogą elektroniczną.

Tags:

„Zasady żywienia seniorów” to temat wykładu, który w  środę, 16 stycznia,  wygłosiła dr inż. Ewa Malczyk z Instytutu Dietetyki Państwowej Szkoły Zawodowej w Nysie.

 Seniorzy zapoznali się z zasadami prawidłowego żywienia i jego wpływu na funkcjonowanie organizmu. Została przedstawiona piramida żywienia, która stanowi podstawę planowania codziennego jadłospisu, aby dieta była zbilansowana i bogata we wszystkie składniki odżywcze.

 Omówiono temat podstawowych problemów żywieniowych XXI – wieku, z którymi borykają się zarówno starsi jak i młodsi. Wiele zaburzeń rozwojowych i schorzeń wieku dojrzałego jest rezultatem złych nawyków żywieniowych i źle dobranej diety.

 Potwierdzeniem jest dawne chińskie powiedzenie: „niezależnie od tego, kto był ojcem choroby, zła dieta była na pewno jej matką”.

 Poruszone zostały tematy ruchu i jego znaczenie do utrzymania kondycji oraz  świeżych owoców i warzyw, które mają ogromny wpływ na naszą dietę.

 Tematyka spotkania zachęciła seniorów do czynnego udziału w zajęciach, chętnie zadawali pytania i opowiadali o swojej diecie.

 Każdy z uczestników spotkania otrzymał sporo cennych wskazówek.

Seniorów ponownie odwiedził Przemysław Pawlik, nyski podróżnik i fotograf. Tym razem podzielił się swoimi doświadczeniami z podróży do Maroko. Pokazał prezentację z kolorowymi zdjęciami przedstawiającymi przepiękny krajobraz, słoneczne plaże, piaski Sahary,zachwycającą architekturę oraz codzienne życie ludności, zamieszkującej ten niezwykły zakątek.

Opowiedział o kulturze oraz o kuchni gdzie rządzą kmin, imbir, papryka, szafran, koper, goździki, kolendra, pieprz, curry, kurkuma, czosnek – to te przyprawy są tajemnicą smaku oraz sercem marokańskiej kuchni.

Tags:

W „Klubie Senior+” z początkiem Nowego Roku 2019r. zabrzmiały najpiękniejsze kolędy śpiewane przez naszych Seniorów przy akompaniamencie Jarosława Szlempo.

Nie zabrakło tradycyjnych kolęd takich jak: „Przybieżeli do Betlejem„ czy „Cicha noc”.

Szukaj

Najnowsze wpisy - NABÓR

18 kwiecień 2024
03 kwiecień 2024
20 marzec 2024
© 2018 Ośrodek Pomocy Społecznej w Nysie