Aktualności

Naszych Seniorów odwiedziły przedstawicielki Banku Credit Agricole. Spotkanie poprowadziły Panie Ewa Wajdzik – dyrektor Oddziału w Nysie i jej asystentka Olimpia Zabrzeńska.

Tematem przewodnim spotkania były oszustwa jakimi padają Seniorzy. Coraz częściej słyszy się o oszustwach dokonywanych na osobach starszych, Na przestrzeni kilku lat liczba zgłaszanych tego typu przestępstw stale rośnie. Należy również pamiętać, że wiele takich sytuacji nie jest zgłaszanych. Seniorzy często po fakcie wstydzą się, że padli ofiarą oszusta, nie chcą zgłaszać popełnienia przestępstwa. Zostały omówione metody stosowane przez sprawców oraz sposoby reagowania w przypadku szukania pomocy.

Seniorzy dowiedzieli się również, jak się zachować w przypadku utraty dokumentów i do kogo zwrócić się po pomoc.

Tags:

Państwowy Fundusz Rehabilitacji Osób Niepełnosprawnych realizuje projekt pn. „System Obsługi Wsparcia finansowanego ze środków PFRON”, mający na celu usprawnienie procesu aplikowania o środki PFRON za pomocą ogólnopolskiego systemu informatycznego SOW . Dzięki temu projektowi pozyskaliśmy dla naszych Seniorów urządzenia mobilne. Tablety te, są wzbogacone o stosowne oprogramowanie i specjalistyczny informator, dzięki którym, nasi podopieczni będą mogli dowiedzieć się, jakie są  możliwości składania wniosków, a także jak składać dokumenty drogą elektroniczną.

Tags:

„Zasady żywienia seniorów” to temat wykładu, który w  środę, 16 stycznia,  wygłosiła dr inż. Ewa Malczyk z Instytutu Dietetyki Państwowej Szkoły Zawodowej w Nysie.

 Seniorzy zapoznali się z zasadami prawidłowego żywienia i jego wpływu na funkcjonowanie organizmu. Została przedstawiona piramida żywienia, która stanowi podstawę planowania codziennego jadłospisu, aby dieta była zbilansowana i bogata we wszystkie składniki odżywcze.

 Omówiono temat podstawowych problemów żywieniowych XXI – wieku, z którymi borykają się zarówno starsi jak i młodsi. Wiele zaburzeń rozwojowych i schorzeń wieku dojrzałego jest rezultatem złych nawyków żywieniowych i źle dobranej diety.

 Potwierdzeniem jest dawne chińskie powiedzenie: „niezależnie od tego, kto był ojcem choroby, zła dieta była na pewno jej matką”.

 Poruszone zostały tematy ruchu i jego znaczenie do utrzymania kondycji oraz  świeżych owoców i warzyw, które mają ogromny wpływ na naszą dietę.

 Tematyka spotkania zachęciła seniorów do czynnego udziału w zajęciach, chętnie zadawali pytania i opowiadali o swojej diecie.

 Każdy z uczestników spotkania otrzymał sporo cennych wskazówek.

Seniorów ponownie odwiedził Przemysław Pawlik, nyski podróżnik i fotograf. Tym razem podzielił się swoimi doświadczeniami z podróży do Maroko. Pokazał prezentację z kolorowymi zdjęciami przedstawiającymi przepiękny krajobraz, słoneczne plaże, piaski Sahary,zachwycającą architekturę oraz codzienne życie ludności, zamieszkującej ten niezwykły zakątek.

Opowiedział o kulturze oraz o kuchni gdzie rządzą kmin, imbir, papryka, szafran, koper, goździki, kolendra, pieprz, curry, kurkuma, czosnek – to te przyprawy są tajemnicą smaku oraz sercem marokańskiej kuchni.

Tags:

W „Klubie Senior+” z początkiem Nowego Roku 2019r. zabrzmiały najpiękniejsze kolędy śpiewane przez naszych Seniorów przy akompaniamencie Jarosława Szlempo.

Nie zabrakło tradycyjnych kolęd takich jak: „Przybieżeli do Betlejem„ czy „Cicha noc”.

Szukaj

Najnowsze wpisy - NABÓR

08 październik 2024
08 październik 2024

Najnowsze wpisy - zamówienia publiczne

© 2018 Ośrodek Pomocy Społecznej w Nysie